Skip to content

A komondor – Magyar fajták

komondor

A következő őshonos magyar kutyafajtánk a komondor. A pulihoz hasonlóan a látványos, hosszú, felmosórongyhoz hasonlító szőre teszi különlegessé. Külsőre tehát ugyan hasonlít a pulira, de a komondor sokkal nagyobb termetű: akár 70 centiméter magasra is megnőhet, súlya pedig akár 50 kilogramm is lehet. Igazán hatalmas! Fehér szőre két rétegből áll: a felső réteg a durva fedő réteg, alatta bújuk meg a finom alszőrzete. A loboncokat nem kell naponta ápolni, de a szőrcsomókat érdemes rendszeresen óvatosan széthúzni.

Tudtad, hogy a pompás szőrzuhatag alatt a komondor bőre szürke, mint a pala?

Hatalmas méretének köszönhetően a nagy tereket szereti, de nem igényel nagyon sok mozgást. Lakásban nem igazán érzi jól magát. A komondor inkább éjszaka aktív, napközben pihenni szeret. Éber kutya, akinek a vérében van a fantasztikus házőrzőösztön. Erős és mély hangjával, tekintélyt parancsoló termetével tartja távol a hívatlan vendégeket.

A komondor nagyon szereti az embereket, és szívesen van a társaságukban. Gazdájáért rajong, rendkívül hűséges, a gyerekeket is szereti. Fel kell rá készülni, hogy a családjába tartozó gyermekeket védelmezni fogja. Intelligens, gyorsan tanuló és értelmes kutya, de nagyon domináns, ezért nem ajánljuk kezdő vagy nagyon engedékeny gazdinak, a komondornak tudnia kell, ki is a falkavezér. Ha szerető és jó tartáshoz van szerencséje a kutyának, akár 14 évig is családunk tagja lehet.

Nézzétek meg ezen a videót, hogy néz ki amikor a komondor úszik! Szerintetek is hasonlít a felmosórongyra?

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak