Skip to content

A magyar kutyafajták összefoglalója – Magyar fajták

Az elmúlt hetekben a 9 magyar kutyafajtával ismerkedhettetek meg. Mai posztunkban a legfontosabb tudnivalókat foglaljuk össze róluk.

Elsőként a rövidszőrű magyar vizslát, a talán legismertebb magyar fajtát mutattuk be nektek. Nagyon szeretetéhes, játékos, élénk és barátságos vadászkutya, akinek sok mozgásra van szüksége. Aktív életmódú, türelmes gazdik tökéletes társa lehet. Szőre rövid, sűrű, zsemlesárga, középnagy termetű, 52-61 cm marmagasságú, 19-24 kg súlyú kutya.

A második héten a drótszőrű magyar vizslát ismerhettétek meg. Szőre kemény, sűrű, és a zsemlesárga szín különböző árnyalataiban pompázik. Hasonló termetű, mint a rövidszőrű változat, kicsit nőhet csak nagyobbra: marmagassága 54-62 cm, súlya pedig 21 és 27 kg között mozog. Rendkívüli szaglása, jó hidegtűrő-képessége (ezt a rövidszőrű változatnál hosszabb szőrzetének köszönheti) és víz szeretete a vadászkutyák között is kiemelkedővé teszi.

A sorban következő fajta a bozontos puli. Szőre olyan sűrű, mintha egy köntös borítaná testét. Színe négyféle lehet: fekete, fehér, fakó és szürke. Érdekesség és sokak számára vonzó tulajdonság, hogy ez a fajta szinte sosem hullatja a szőrét, mert a kihullott szőrszálak összecsomósodnak a bennmaradtakkal. Ezt befilcesedésnek nevezzük. Marmagassága kb. 36-45 cm, testsúlya 10-15 kg. Az egyik legismertebb terelőkutya, aki segít irányítani a nyájat vagy a gulyát. Rendkívül intelligens, rá igazán mondhatjuk, hogy csak beszélni nem tud, gazdája mozdulataiból is ért. Ugatós fajta, ha pulit szeretnél, ezt vedd figyelembe.

Szintén terelőkutya a pumi. A pulihoz hasonlóan kis- vagy közepes méretű, súlya felnőtt korában 8 és 15 kg között lesz, a kan 41-47 cm, a szuka 38-44 cm lmarmagasságúra nő. Megfelelő tartás mellett akár 14 évig is él, tehát sokáig hűséges társunk lehet. A pumi különleges kettős szőre hullámos vagy göndör, kb. 5 centiméter hosszú. Színe fehér, fekete, fakó, de leggyakrabban szürke, mint a füst. Igazi energiabomba (napi több óra mozgásra van szüksége), aki rendkívül sok figyelmet igényel. Kertes házban vagy sportolni szerető gazdik mellett érzi jól magát.

A kevésbé ismert fajták közé tartozik a mudi, akit sokan keveréknek hisznek első látásra. Intelligens, mozgékony és szorgalmas, igazi munkakutya. Éppen ezért fontos, hogy minden nap legyen lehetősége levezetni az energiáit. Erős benne a terelőösztön, és hangos ugatással fejezi ki véleményét. Közepes termetű, a kanok 41-47 cm, a szukák meg 38-44 cm magasak, és átlagonsan 13 kilogrammot nyomhatnak. Szintén hosszú életűek, megfelelő tartás mellett akár 14 évig is élhetnek. A több színben megjelenő szőrük lehet rövid, egyenes és selymes és könnyen karbantartható. Lehetnek feketék, fehérek, sárgák, szürkék és barnák.

A komondor az egyik legnagyobb magyar kutyafajtánk. A pulihoz hasonlóan a látványos, hosszú, felmosórongyhoz hasonlító szőre teszi különlegessé. Külsőre tehát ugyan hasonlít a puliral, de termete hatalmas: akár 70 centiméter magasra is megnőhet, súlya pedig akár 50 kilogramm is lehet. A vizslával és mudival ellentétben a komondot kevésbé aktív, nem igényel sok mozgást, lakásban viszont nem igazán érzi jól magát.

A magyar agár kutyát könnyű felismerni, karcsú, feltűnő izomzatú kutya, csontozata erős, feje hosszú. Testtömege 22 és 31 kilogramm között mozog, marmagassága pedig 62 és 70 centiméter közé esik. Hosszú és vékony farka felkunkorodik. A leggyorsabb magyar fajta, sebessége akár a 60 km-es óránkénti sebességet is elérheti! Túrákra szívesen elkíséri gazdáját, de fontos, hogy szigorúan pórázon kell vezetni, hiszen a vadat is üldözőbe veheti.

Az egyik legveszélyeztetettebb magyar fajta egy vadáskutya, az erdélyi kopó. Közepes termetű, szőre rövid és sűrű. Alapszíne fekete, cserszínű foltok találhatóak rajta, például a szemboltíven. Fehér jelzés is lehet rajta például a nyakon gallér formájában, mellkasán vagy mancsain. Nagyon önálló kutya, ezért csak határozott, tapasztalt gazdi mellé ajánljuk. Mozgásigénye is nagy, ezért aktív életmódú családokba illik igazán.

A múlt héten pedig az egyik legrégebbi őshonos kutyánkkal, a kuvasszal ismerkedhetettek meg. Ez a lenyűgöző óriás erős és masszív alkatával tökéletes őrző-védő pásztorkutyák. Akár 75cm magasak is lehetnek, és 50-60 kilogrammot is nyomhatnak. Látványos fehér vagy elefántcsont színű szőrük enyhén hullámos, az orruk fekete foltos és a fülük V-alakú és lehajló. Rendes mozgás és tartás mellett akár 13 évig is élhetnek. Nagyon határozott jellemű fajta, következetes nevelésre van szüksége. A korai szocializáció elengedhetetlen, hozzáértő, erős és tapasztalt gazdát igényel, ezért első kutyának nem a kuvasz a legjobb választás.

Tudtátok, hogy az Állatorvostudományi Egyetem campusán megtalálható mind a 9 kutyafajtánk szobra?

Ha van kedvetek tesztelni a tudásotokat, játsszatok velünk!

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak