Skip to content

Teendők utazás előtt – Utazás társállattal 1. rész

A panzió

Napjainkban sokan már utazásainkra is magunkkal visszük a kedvenceinket. Viszont ha úgy döntünk, hogy nélkülük utazunk, gondoskodnunk kell az ellátásukról. Ma már a kisállatok számára is léteznek panziók, ahol vigyáznak rájuk a távollétünk alatt.

A panzióba adás előtt mindig mérlegelnünk kell: valóban megfelelő megoldás az én kisálllatomnak is? Sok kutyának és macskának sajnos egyáltalán nem való a panzió: előfordulhat, hogy nincsenek rendesen szocializálódva, kiszámíthatatlan lehet a viselkedésük, vagy szeparációs szorongással küzdenek.

Melyik panziót válasszuk?

Nézzünk utána, hogy a panziónak megvannak-e a megfelelő engedélyei! Ezt követően személyesen is keressük fel a panziót, és ellenőrizzük, hogy képesek-e megfelelő körülményeket biztosítani a kedvencünk számára. Ellenőrizzük, hogy az állatunk hogy viselkedik a gondozókkal, és tapasztalt-e a személyzet. Nézzünk körbe, hogy a higiéniai körülmények is megfelelőek-e, és hol helyezik el kedvencünket: kennelben vagy bent.

Az utazás előtt érdemes kipróbálni a választott panziót, hogy időben kiderüljön, kutyánk vagy macskánk hogy tűri a különlétet, és mennyire jön ki a többi állattal. Legtöbb esetben jóval előre kell lefoglalni a helyet, mivel a panziók gyorsan megtelnek, főleg ünnepek idején és a nyári időszakban.

Hol van a legközelebbi állatorvos?

Érdemes a vészhelyzetekre is felkészülni, hogy nyugodtak lehessünk a nyaralás alatt: kedvencünk biztonságban van. Érdeklődjünk a panzióban, hogy mit szoktak tenni, ha egy állat megbetegszik. Mentsük el telefonunkban a panzióhoz legközelebbi állatorvos számát, hogy baj esetén mi is tudjuk értesíteni.

A kutyánk vagy macskánk rendelkezik a szükséges oltásokkal?

Ellenőrizzük az oltási könyvet! Az állat összes oltása legyen naprakész! Gyakori betegség a kennelköhögés, mely légcső- és hörgőgyulladás, ami akár több hétig is eltarthat. Fertőző, és a kutyák könnyen elkapják egymástól. Szerencsére orrcseppes vakcinával meg tujduk előzni a bajt. Sok panziónál kötelező is a kennelköhögés elleni védettség. Természetsen fontos a veszettség elleni és kombinált oltások megléte is. Ma már az ország teljes területén szükség van a külső élősködők elleni megfelelő védekezésre, a belső élősködők elleni kezelés pedig kötelező. Arra is figyeljünk oda, hogy ezeket az állategészségügyi kezeléseket ne közvetlen a panzióba adás előtt végeztessük el, hanem időben, hetekkel a nyaralás előtt, hogy a megfelelő védettség kialakulhassunk.

Jól szocializált a kutya vagy a macska?

Előfordul, hogy a kedvencünk nem barátságos más állatokkal, esetleg kifejezetten hajlamos az összecsapásra. Ebben az esetben általában nem javasolt, hogy panzióba kerüljün a kedvenc. De léteznek olyan panziók is ahol ennek ellenére tudják őket fogadni, és elkülönítve gondjukat tudják visselni.

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak