Skip to content

A magyar agár – Magyar fajták

Ma a magyar agárról tudhattok meg néhány érdekességet.

A világ egyik legősibb kutyafajtái a gyorsaságukról ismert, igen előkelő megjelenésű agarak. A magyar agár őse Egyiptomból származik, és a régészeti bizonyítotékokból tudjuk, hogy már a honfoglaló magyarok is vadásztak ezzel a fajtával. Sokáig igen népszerű volt hazánkban. Mátyás király is agarakkal vadászott, Széchenyi István korában pedig már versenyeken is szerepeltek ezek a rendkívül gyors kutyák. A második világháború után azonban szinte eltűntek, és csak az 1960-as években indult újra a tenyésztésük. A magyar agarat 2017-ben hungarikummá nyilvánították.

Mennyire is gyorsak? Egy agár sebessége akár a 60 km/órát is eléri.

Az agarat könnyű felismerni. Karcsú, feltűnő izomzatú kutya, csontozata erős, feje jellegzetes és hosszú. Testtömege 22 és 31 kilogramm között mozog, marmagassága pedig 62 és 70 centiméter közé esik. Hosszú és vékony farka felkunkorodik.

Szőrzete rövid, színe pedig változatos lehet. Nem igényel különleges ápolást, de jó, ha hetente egyszer átkeféled szőrsimító kesztyűvel, és évente néhányszor megfürdeted. A mandulaszemeit és kicsi, hátrahajló füleit azonban érdemes gyakrabban tisztítani.

Elegáns megjelenéséhez illően értelmes és intelligens fajta. Rendkívül kitartó, sokáig képes tartani a gyors sebességet. A mozgásra szüksége is van! Csak olyan gazdinak való, akinek van ideje arra, hogy kutyáját napi rendszerességgel futtassa, míg jól ki nem fárad. Az agaradat akár túrákra is elviheted magaddal, hiszen remek kiránduló partner. De arra nagyon figyelj, hogy erdőben csak pórázon vezesd! Ha vadat észlel, üldözőbe veheti. Nagyon ragaszkodó és kiegyensúlyozott természetű fajta, így gyermekekkel is jól kijön. Idegenekkel szemben tartozkodó, de nem harap, nem csipked, és feleslegesen nem ugat. Tanulékony, de a viselkedési problémák elkerülése érdekében azonban fontos a korai szocializáció! Nyugodt jelleme miatt a vadászaton és a versenyeken kívül terápiás kutyaként is megállja a helyét.

Tudtad? A magyar agár a leggyorsabb magyar kutyafajta.

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak