Skip to content

A kutya – Ismerd meg az állatokat!

Több száz különböző kutyafajtával találkozhatsz, amelyeket a következők szerint tudunk csoportosítani: agarak, kopók, masztiffok, molosszer és hegyikutyák, pásztor- és juhászkutyák, pincserek, retrieverek, schnauzerek, spánielek, spiccek, tacskók, társasági kutyák, terrierek, vizslák.

A hím kutyát kannak, a nőstény kutyát szukának hívjuk. A kutyák átlagosan 12-14 évig élnek, ezért fontos, hogy ha kutyát veszel magadhoz, hosszú távra tervezz. Testsúlyuk fajtától függően eltérő, találkozhatsz akkora kutyával, mint egy kismacska, de vannak nagytestű fajták, akik akár a 80 kilogrammot is elérhetik, nagyobbak, mint egy újszülött borjú.

A szuka kutya 58-65 napig vemhes. A kisebb méretű fajtáknál egy alomban átlagosan négy-öt kutya születik, de a nagyobbaknál akár tíz kiskutya is lehet! Ezért is fontos a nem kívánt szaporulatok megelőzésében az ivartalanítás. A kölykök születésükkor vakok, süketek, és nincs szaglásuk sem. Az anyjuk eteti, gondosan tisztogatja őket, remekül ellátja feladatait. Látni és hallani 12-15 napos korukban kezdenek. Három-négy hetes korukban bújnak ki tejfogaik, amelyeknek száma 28-30, négy-hét hónapos korukban kihullajtják a tejfogaikat, mint a gyerekek, és 42 maradandó fog váltja fel azokat. A kiskutyák hat-hét hetes korukig szopnak, de nagyon fontos, hogy minimum nyolchetes korukig az anyjuk mellett legyenek. Ennél fiatalabb kiskutyát nem szabad elhozni.

A kutyák szaglása kiváló, főként ennek segítségével tájékozódnak a világban, ezért is szeretnek annyira szimatolni, így szerzik az izgalmas információkat.

Tudtad? A kutyáknak éppen olyan egyedi az orruk mintázata, mint az emberek ujjlenyomata.

Látásuk éles, nagyon jó megfigyelők. Ráadásul a hallásuk is kiváló, amelynek köszönhetően kitűnően képesek meghatározni a hangforrást.

Tudtad? A kutyák képesek olyan magas hangokat is észlelni, amit mi emberek nem hallunk. Ilyen például a kutyasíp hangja.

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak