Skip to content

A macska – Ismerd meg az állatokat!

Az egyik legnépszerűbb háziállat a macska. Sokan csak a házicicát ismertik, de valójában több mint 70 fajtája van. Ragadozó állatok, de már több ezer éve jelen vannak az emberek életében.

A macskák hosszú életűek. Átlagosan 13-17 évig élnek, de ha vigyáznak rájuk, és megfelelően tarják őket, akár a 20 évet is elérhetik. A kiscicák nagyon kis súllyal, átlagosan 100-150 grammal születnek. Kisebbek, mint egy alma. Mire elérik kifejlett méretüket, 3,5 és 4,5 kilogrammra is nőhetnek. Már 4 hónapos koruktól ivaréerettek lehetnek ezért már ilyen fiatalon érdemes őket ivartalanítani.

A nőstény cica 63-65 napig vemhes, és 3-5 kiscicát hordoz. A születéskor, az anyjuk szüntelenül nyalogatja a kicsinyeit a durva nyelvével, hogy segítse a légzésüket. Mivel vakon és süketen jönnek a világra, és csak 14 napos korukra fejlődik ki a látásuk és hallásuk, az anyjuk nagy gondossággal eteti és óvja őket. Fogunk sincsen, de ekkor még nincs is rájuk szükségük. Tejfogaik 2 hónapos korukra nőnek ki, összesen 26. Felnőtt korukban pedig már 30 éles foguk van. Fontos, hogy legalább nyolchetes korig az anyjuk mellett maradjanak, és ha már megkapták a szükséges vedőoltásokat, és csak ezután kerülhetnek új otthonba.

A macskák éjszakai állatok, ami azt jelenti, hogy éjjel a legaktívabbak, a nap 70 százalékát pedig végigalusszák. Éjszaka is nagyon élesen látnak, hatszor jobban, mint az emberek. Sokat mosakodnak, a nap 15 százalékát töltik testük tisztogatásával.

Tudtad, hogy ennek az a jelentősége, hogy lehűtsék és védjék magukat más ragadozóktól és serkentsék a vérkeringést?

Kiváló hallásuknak, szaglásuknak és látásuknak köszönhetően nagyon okos, értelmes állatok, és igen tanulékonyak. Barátságos és játékos természetüknek köszönhetően tökéletes házikedvencek lesznek.

Tudtad? Az ókori egyiptomban csodalényeknek tartották a macskákat és még a Fáraót is védelmezték.

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak