Skip to content

Mit tegyél, ha sérült állatot találsz? – kutya, macska

Ha sérült állatot látsz, ne menj el mellette! Segíts rajta. De vajon mit is tehetsz ilyenkor? Mi az, amivel vigyázni kell?

Sajnos Magyarországon nincsen egységes, ingyenesen hívható segélyszolgálat, amely az állatok mentésével foglalkozik. Ugyanakkor jó hír, hogy számos szervezet foglalkozik azzal, hogy segítséget nyújtson, ha vészhelyzet van.

Ha a közutakon látsz sérült kutyát vagy macskát, a megyei közúti hatóságot keresheted meg ezzel. Amennyiben a fővárosban láttál egy sérült, kóbor állatot, keresd a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Önkormányzati Állatvédelmi Őrszolgálatot reggel 7:00 és este 19:00 között a +36-1-347-08-30 telefonszámon, illetve 19:00 és 07.00 óra között a +36 301 7500 telefonszámon. Vészhelyzet esetén a 112-t is hívhatjuk. Keress közelben lévő állatvédő szervezeteket, akik esetleg segítséget nyújthatnak a sérült állatnak.

Mi az, amit a telefonáláson túl tehetsz?

Óvatosan közelítsd meg az állatot. Előfordulhat, hogy félelmében vagy fájdalmában támad, ezért mindenképpen legyél elővigyázatos. Ha biztos vagy benne, hogy közel enged magához, próbáld meg stabilizálni a helyzetét. Tedd őt egy takaróra vagy kartonra, amivel fel tudod emelni úgy, hogy ne súlyosbítsd a sérülését. Ha megteheted, vidd el őt egy állatorvoshoz. Ilyenkor azonban azzal tisztában kell lenned azzal, hogy neked kell állnod az állatorvosnál felmerülő költségeket.

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak