Skip to content

A kuvasz – Magyar fajták

A magyar fajtákat bemutató sorozatunkban az utolsó a hatalmas és bátor pásztorkutya, a kuvasz, az egyik legrégebbi őshonos kutyánk.

A kuvasz pásztorkutyaként nem terelő, mint a puli, hanem őrző-védő, mint a komondor.

A feladata tehát a nyáj védelmezése, erős és masszív alkatával tökéletesen alkalmas is erre a szerepre. A társadalmi változásokkal ma már ritka, hogy egy kuvasz nyájat őriz, de napjainkban is sok „dolgozik” például gyártelepeken.

Valóban tiszteletet parancsoló megjelenésű: akár 75 centiméter magas, és 50-60 kilogramm is lehet, tehát akár egy felnőtt nő súlyát is elérheti. Szép fehér vagy elefántcsont színű szőre enyhén hullámos, melyet érdemes hetente kifésülni, a vedlés időszakában viszont naponta ápolni kell. Az orra fekete, a füle V-alakú és lehajló, akkor sem emelkedik fel, ha a kutya figyel.

Nagyon határozott jellemű és kíváncsi fajta, következetes nevelésre van szüksége. Sok szabad mozgást és teret igényel, a hosszú sétákat imádja. Nem tűri a kennelt vagy a bezártságot. Fontos, hogy a kuvaszokat kölyökkoruktól rendesen tanítsuk, hogy kiegyensúlyozott családtagként nőjenek fel. Nagyon okos fajta,ezért fiatalkorában könnyen nevelhető. A korai szocializáció elengedhetetlen, hozzáértő, erős és tapasztalt gazdát igényel, ezért első kutyának nem a kuvasz a legjobb választás.

A hatalmas testben érzékeny szív lakik: a kuvaszt nem szabad elhanyagolni, mert elvadulhat, és ennek akár kellemetlen következményei is lehetnek.

Gazdáját rajongva szereti, családjához hű, és őket is bátran védelmezi. Idegenekkel ezért bizalmatlan és óvatos.

Tudtad-e? Hunyadi Mátyás király nagyon kedvelte a kuvaszokat, és jobban bízott meg bennük mint a saját őrjeiben.

Címkék

Megosztás

Facebook
Twitter
Email
Nyomtatás

Kapcsolódó tartalmak

Hasonló tartalmak